Det var så den (supermarkeds)jul!

Jeg har lige været i min lokale Netto efter de sidste madvarer til julen, så nu kan vi roligt sne inde en god uges tid uden at sulte ihjel. Eller i år måske nærmere blæse inde.

Det var billigt at handle i dag. Alle varer med lav holdbarhed, som bare duftede det allermindste af den forestående højtid, var sat betydeligt ned, og resterne af årets julepynt var smidt i indkøbsvogne med store, gule mærkater. Altså på varerne. Så her d. 23.-ca. 1½ dag før juleaften–er julen altså uigenkaldeligt ved at blive båret ud af Netto. Der var også en medarbejder, som var travlt beskæftiget med at fylde nytårshalløj på hylderne. Det er vel også på tide, hvis nytåret slutter i Netto omkring middagstid d. 30. december.

Jeg læste en supergod klumme om samme emne i Politiken i går, men det skal ikke afholde mig fra at abe en smule efter. Jeg synes, det er disrespekt overfor julen at bære den ud, flere dage før den overhovedet er ankommet. Jeg forstår udmærket markedsmekanismerne bag det, men behøver de være så MARKANTE? De understreger jo netop med al tydelighed, at for detailhandlen er julen perioden mellem ca. 20. oktober og 23. december. Hverken mere eller mindre. Selve juledagene har intet med julesalget at gøre–de er julemadsudsalgstid og nytårsoptur. Det er efterhånden blevet sådan, at ingen højtider supermarkedsmæssigt falder, som de falder ifølge kalenderen. Påsken slutter dagen før Skærtorsdag, Fastelavn slutter dagen før–men jeg skal da ellers lige love for, at såvel påske som Fastelavn begynder i ualmindeligt god tid. Nu om dage kan man hos de fleste bagere købe fastelavnsboller fra midt i januar. Eller før.

I de fleste andre europæiske lande varer julen til 6. januar. Til gengæld begynder den (jeg ved godt, at her skal Storbritannien og danskerbaserede, tyske grænsekiosker i den grad udelukkes!) først i december. Her holder man jul, når det er jul. Ret tankevækkende!

Da jeg var barn, blev juletræet højtideligt båret ind og pyntet Lillejuleaften. Så begyndte julen. I dag kan jeg, når jeg er ude at lure på andre menneskers boligindretning sammen med alibihunden om aftnen, iagttage, at rigtigt mange mennesker har juletræ inde og fuldt pyntet fra midt i december. Jeg kan da godt forstå de bagvedliggende tanker. Det er da med at få så meget ud af julen som muligt, mens den lige er her, og inden den er ovre. Når anden er spist og gaverne flået op, så er det vel ligesom bare det? I alt fald hvis man underlægger sig markedsmekanismerne og følger den autoriserede, danske supermarkedskalender.

Mit træ står stadig derude og venter på at kommer ind. Det vil, som alle andre år, få adgang i løbet af dagen. Og så bliver det stående helt til 1. januar, hvor julen officielt er ovre i mit lille hjem. Så jeg er håbløst bagefter. Jeg burde jo allerede i juledagene begynde at planlægge min fastelanvsbollespisning og mit kommende påskepynt. I alt fald iflg. supermarkederne!

You may also like

Skriv et svar