En god bog.

Kazou Ishiguro: Slip mig aldrig.

Nej, det er ikke en ukendt, mystisk, japansk forfatter! Det er en af Englands allermest anerkendte forfattere med de fleste store britiske litteraturpriser i ryggen–med japanske indvandrerforældre.

Og så er det en ond bog. En dystopisk fremtidsroman om, hvad der kan ske, hvis vi helt og aldeles glemmer enhver form for medmenneskelighed og humanisme. Hvis vi kun tænker på os selv og vores egen overlevelse.

Men det er også en bog om barndom, ungdom og– især!- venskab mellem de 3 hovedpersoner. Det er en kostskoleroman, selv om der mildest talt ikke er meget Harry Potter over den. Den handler om de 3 hovedpersoners liv på den lidt mystiske kostskole Hailsham, hvor man som læser hele tiden fornemmer, at noget ikke er helt, som det skal være. Det opdager man så hen ad vejen–og det skal ikke afsløres her, for hele essensen er så forfærdelig, at det næsten er ubærligt at tænke på. Det forholder sig nemlig sådan, at der er et klart formål med alle børnenes liv–og det er altså ikke det allermest tiltalende.

Det er også en bog om at leve sit liv–på trods! På trods af, at ens liv har alle odds imod sig, og at man umuligt kan undslippe sin forudbestemte skæbne. Man føler med personerne, ophidses over deres forfærdelige liv, men forhåbentlig vender man også sin afsky indad og reflekterer lidt over, hvor det egentlig er, vores samfund er på vej hen.

På mange måder er bogen lidt som en krimi. Man VED, der foregår noget uldent, men man kan ikke rigtigt finde løsningen før langt henne i bogen. Og da bliver den så utroligt hjerteskærende, fordi man netop er kommet til at holde så uendeligt meget af hovedpersonerne. Så det er sådan en bog, der gør rigtigt, rigtigt nas! Men som er uendeligt svær at slippe, mens den gør det. Også fordi den er FREMragende skrevet og fyldt med fantastisk billedsprog og symboler. Og fordi fortælleren i en uendelighed lyver–ikke fordi hun vil, men fordi hun desværre ikke formår at gennemskue konsekvenserne ved den grusomme plan, hun er en del af.

Og lad være med at se filmen. Den er shitty!

You may also like

Skriv et svar