En god bog.

Emily Bronte: Stormfulde højder.

Dette er, uden sammenligning, den bog, jeg har læst flest gange. Fordi den fortjener det, og fordi den er en oplevelse hver gang.

Her er vi ude i de store følelser, den store natur og den store kærlighed, der endog formår at overskride døden. Her er “Sturm und Drang”, masser af gotik og rendyrket romantik. Den scorer så højt på følelsesbarometret, at Kleenex er absolut tilrådeligt.

Basalt er der tale om en familiehistorie om svig, tilløbne og forbyttede børn, den store, ultimative kærlighed og to slægter, der indbyrdes såvel strides og bekæmper hinanden, men også samtidig er uløseligt forbundne. Det er Romeo og Julie på de nordengelske hedelanskaber, og så har bogen skurken over alle litterære skurke, Heathcliff. Nok er han “tall, dark and dangerous” (altså det, det på “litterært” sprog hedder “The Byronic hero”), men han er godt nok også vildt fascinerende! Han går rent ind i de fleste kvindehjerter!

Det er også en ond bog. En bog uden ret megen retfærdighed. Hvor de onde ler, og de gode græder. Men samtidig en bog, hvor man bliver så opslugt af hovedpersonernes forfærdelige skæbner, at man både lider med dem, og samtidig læser videre for dog at nå til en form for afslutning på hele dramaet, der strækker sig over flere generationer. Her er meget mere smæk på drengen end de fleste mere nutidige bøger. Det er intet mindre end storslået på alle måder.

Søstrene Bronte skriblede løs oppe i den særdeles øde og forblæste præstegård i Haworth i Yorkshire. Der var nok heller ikke så meget andet at give sig til. De må have haft et brølende, indre liv deroppe på heden. Har man besøgt stedet–og det tilrådes, fordi det er en oplevelse–får man tydeligt fornemmelsen af naturens storhed, men også den begrænsning i udfoldelse, der må have givet liv til en så overdådig fantasi og forestillingsevne. Deres bøger minder på ingen måde om velfriserede Janes Austen, der sad nede i pæne Bath og skrev stuerene romaner om nydelige menneskers kvababbelser med at blive gift med den rette. Heroppe på heden er alt, nå ja: stormfuldt!

You may also like

Skriv et svar