Om sengologi.

Jeg har lige opfundet ordet. Det betyder videnskaben om senge. Den er ret omfattende, vil jeg lige påpege.

Set i bakspejlet var det en fuldstændig forrykt ide at ville anskaffe en ny seng. Jeg var helt uforberedt på, hvor umanerligt tidskrævende og søvndyssende et sådant projekt tilsyneladende er. Hvis man er i arbejde, vil jeg tilråde en god, lang sommerferie eller i alt fald 6-7 sammenhængende feriedage til fuldførelse af netop det stykke arbejde. Og en forfærdelig masse tålmodighed. Samt gode transportmuligheder mellem diverse sengeforhandlere.

I min enorme naivitet troede jeg, at det at købe en ny seng var lige så simpelt som at købe et par nye underbukser. Altså at gå ind i en dertil indrettet forretning og pænt sige “Jeg vil gerne købe en ny seng, tak”. Det er det så ikke. Det er, som sagt, en kolossal og særdeles omfattende videnskab. Jeg har undervejs i forløbet også fået det indtryk, at der forskes og researches meget i senge samt at der findes sengekonkurrencer, hvor diverse sengemærker hvert år konkurrerer om prestigefyldte priser. Hold da lige kæft en ukendt verden, der har åbnet sig for mine øjne! En helt ukendt senge-under-verden befolket af madrasfreaks, fjedernørder og gavlforskere.

At tage stilling til, om man vil have en elevationsseng eller ej er peanuts. Og her troede jeg, at det sådan set var det, der var det eneste og helt essentielle valg. Nej! Man kan få elevationssenge med 1,2 og 3 motorer, alt efter hvor meget man lige vil eleveres, og hvor på kroppen man lige trænger til et løft. (Her skal så indskydes, at der, hvor jeg allermest trænger til et voldsomt løft, er sengen desværre ikke til megen understøttelse. Med mindre man stiller den lodret.) Og der er selvfølgelig markante prisforskelle på antallet af løft. Jeg ved da ikke lige, hvor jeg helst vil løftes, men det er jeg simpelthen nødt til at tage seriøst stilling til, inden jeg investerer i den seng, der nok bliver min sidste, inden jeg, ufrivilligt?, smides i en plejehjemsseng.

Og så er der hele madrasspørgsmålet. Det er en voldsom og dybt indflydelsesrig underafdeling indenfor sengevidenskab. Der findes madrasser af snart sagt ethvert materiale, til snart sagt enhver grad af nattesvederi og af snart sagt enhver form for tykkelse. For ikke at tale om bæreevne, antal af fjedre, placering af fjedre,  måder af sammensyning (der er både kryds- og banesammensyninger!) og, selvfølgelig, pris! Sådan noget forventes jeg Gudhjælpemig også at tage stilling til. Seriously!!

Men det er slet ikke slut endnu. Der er også rammen, altså alt det, alle de nøje, videnskabeligt udvalgte madrasser skal stables op på. Der er et sandt eldorado af udvalg af rammer. Vil man stå op af sengen eller ud af sengen? Altså højden, men her skabes der lige lidt ekstra forvirring ved, at alle rammer kan forlænges eller forkortes–og så er vi i mine øjne cirka lige vidt. Materiale? Design? Farve? Størrelse? Og af besynderlige årsager er ingen senge nutildags født med hovedgærder. Den slags er ekstratilbehør, som man også lige skal tage stilling til. (GAB!) I min barndom bestod en seng faktisk af de 2 gærder, 2 sammenbindende sider og farmors aflagte madras, hvis den ellers passede til sengens størrelse. Det er tilsyneladende mange, mange sengeår siden.

Og nu kommer det værste. Ha, ha, der var lige nogle, der troede, at nu kunne det simpelthen ikke blive værre og mere forvirrende. Men det kan det! For der findes jo et utal af sengeproducenter, der alle, uden undtagelse, producerer de allerbedste senge, har vundet de allerstørste priser og forsket allermest i nattesøvn og nattesvederi. Deres senge er helt unikke og kan altid noget andet end modproducentens. Anti-elevationsssengsproducenten har så vanvittigt gode argumenter mod hofteløft, at man virkelig skammer sig dybt over, at man nogensinde har så meget som overvejet at ville løfte lidt hofter, mens pro-elevationsmanden hårdnakket påstår, at man umuligt kan få så meget som et minuts fredfyldt søvn med ligestillede hofter. Kunststofmadrasmanden snakker enhver form for naturmateriale langt ud i skoven, mens naturmanden hypnotiserer en til at tro, man vitterlig skal til at sove ude midt i skoven, hvis man vælger hans. Og rammefolkene slås om design på natborde (som vi i øvrigt slet ikke har plads til!) og gavle.

Og når man så endelig synes, at man har opnået et kompromis, der tilgodeser både elevations- og madrasforhold, rammedesign og noget i processen så fuldstændigt overset som pris, så viser det sig selvfølgelig, at man kun kan få netop den seng i mål, der ville betyde, at vi enten skal totalrenovere huset for at få plads til kalorius eller stille de sidste 20 cm. skråt op ad bagvæggen i soveværelset. Eller at alle andre farver end orange er udsolgt.

Det kræver faktisk en umådelig god seng at at indgå i processen omkring at købe en ny seng. Nej, hvor bliver man dog træt! Lige nu er jeg igen, igen slået tilbage til start i min lange sengeanskaffelsesekspedition. Jeg orker simpelthen ikke mere. Kan man ikke leje en sengevejleder, der bare sengeanalyserer en på få minutter og derefter et par dage senere har opstillet og monteret en seng, der lige passer til ens behov og ens soveværelse? Det KAN da ikke passe, at sengologi er en videnskab? Men jo, i vores overskudssamfund er det. PYH!

NB.NB.NB. Husk at bloggen også har et omfattende bagkatalog. Der er en del indlæg–faktisk en MASSE–som er skrevet, før gruppen på Facebook blev dannet. Nogle af dem kunne vel også have interesse???

You may also like

4 kommentarer

  1. SENGEVALG. Godt jeg ikke har haft dine oplevelser eller overvejelser med emnet. Jeg gik bare i IKEAs sengeafdeling, lagde mig på to-tre stykker, sagde “Den der”, bestilte, betalte og ventede
    24 timer. Så kom vidunderet som lige skulle samles. Og siden har jeg – og enkelte gæster – udtrykt at de har sovet FANTASTISK siden. Så ikke alle går så grueligt meget igennem. Heldigvis!

  2. Den ku` jeg da bare lige lære en masse af. God ide. Når snevejret stopper eller en af de nærmeste dage, kører jeg til Århus og prøveligger et par senge.Eneste hurdle er, at jeg (og jeg er vist den eneste i hele verden?) har et forfærdeligt traumatisk forhold til at samle Ikeamøbler. Men hvad gør man ikke for at slippe ud af sengemareridtet? Måske har jeg bare gjort en madras til en elefant.

  3. Efter at have læst hvor mange genvordigheder der er forbundet med anskaffelsen af en ny seng er jeg glad for at jeg valgte at tage min gamle seng med da jeg flyttede. Det var ikke helt uden besvær da jeg skulle have den store dobbeltseng delt i 2. Det endte med at jeg valgte at lade sengerammen stå og så tage elevationsbundene og madrasserne med. Derefter var jeg var så en tur i Jysk for at købe ben til de nu 2 senge. Det blev så til ialt 8 ben. ikke nok med den store udregning skulle jeg vælge mellem 3 forskellige bentyper. Det endte godt. Jeg fik en god ven til at skrue benene på og vupti har jeg 2 dejlige senge som måske ikke passer alt for godt i boligindretningen men er fantastiske at ligge på. Det bedste er at jeg slipper for at skulle ud at prøve senge.

Skriv et svar