En god bog.

F. Scott Fitzgerald: Den store Gatsby.

Hvis man kun skal læse en bog om den amerikanske drøm, så skal det være denne.

Men den kan også så utroligt meget andet, denne amerikanske klassiker fra 20-erne. Den handler om storhed, ambitioner, død og destruktion. Men den handler også om en rørende, på forhånd umulig, kærlighedshistorie.

I centrum står Jay Gatsby, opkomlingen fra Midtvesten, som for at kvalificere sig til drømmeprinsessen Daisy, har brugt alskens såvel fine som ufine metoder til at opnå den rigdom og pragt, han mener, hun fortjener. Daisy er, uheldigvis, allerede gift med oversvinet Tom, men det er i begyndelsen en absolut overskuelig hurdle. Og så tror vi jo på, at de gode vinder og får hinanden i enden.

Desværre går det ikke sådan, og Daisy viser sig da også at være relativt langt fra prinsessen på piedestalen. Hun er ikke et hak bedre end sin mand. Her skal lige indskydes, ikke for at virke arrogant, men mere fordi jeg vitterlig har læst denne pragtbog så mange gange, at jeg næsten kan den udenad: “They were careless people, Tom and Daisy- they smashed up things and creatures and then returned back into their money…”

Jay Gatsby, derimod, er, trods en noget lemfældig omgang med sandheden, bare en rigtig fin fyr. Han bevarer troen på det gode, troen på at kærligheden overvinder alt, og netop pga. hans umådelige naivitet elsker man ham som læser. Samtidig sidder man der med sin bedrevidenhed og er hele tiden på nippet til at fortælle ham, at hele hans livsgrundlag og alle hans drømme i virkeligheden er en stor illusion.

Bogen en også et portrær at Jazztiden i Amerika. Og af Forbudstiden i al sin skønhed og uskønhed. Ydermere er den vanvittigt godt skrevet. Den ligefrem myldrer af mundrette, sigende citater, som f.eks. dette om den falske overklassepige, Daisy: “Her voice is full of money.”

Hver generation har sin filmatisering af bogen. Min generations var den med Redford og Farrow. Derfor synes jeg stadig, det er den bedste. Move over Leonardo!

You may also like

Skriv et svar