William Morris.

William Morris (1834-1896) var en af grundlæggerne af den engelske Arts and Crafts-bevægelse. Som Skønvirke i Danmark, Art Nouveau, Jugendstil og alle de mange andre navne, man har for perioden overalt i Europa, gik det primært ud på at bringe naturens former tilbage i kunsten samt at gøre kunsten tilgængelig for det brede publikum, også i dagligdagen.

Måske kan man med rette kalde dette perioden, hvor moderne, relativt lettilgængeligt design blev opfundet. Og Morris designede da også tapeter, stoffer og andre deciderede brugsting. Jeg synes, hans design, trods sin lidt bombastiske overvældenhed, er noget af det smukkeste, der findes. Se blot hvor naturen folder sig ud, og hvor smukt dens former anvendes.

Morris var gift med Jane Burden, som udover at have stået “model” til Elizabeth i My Fair Lady også var kunstnerisk muse for de fleste af de såkaldte præ-rafaelittiske malere. Og googler man hende, kan man garanteret tydeligt genkende hende fra verdensberømte malerier.

Alle disse pragtfulde kunstnere holdt til på Oxford-egnen, eller havde tilknytning hertil, så overalt hvor man færdes i denne skønne by, støder man på dem. Som nu her i gaveshoppen på Blenheim Palace, hvor jeg sagtens kunne have købt hele samlingen. Hvis jeg ellers havde haft økonomi og ikke bare rejste med håndbagage!

You may also like

Skriv et svar