Genialt!

I Danmark bliver flere og flere vejkryds lavet om til rundkørsler af sikkerhedsmæssige grunde. Men alle kender vist den der megastressende fornemmelse af, at netop ens egen indkørsel til rundkørslen i timevis bliver slagtet, fordi den forudgående er yderst leverancedygtig i biler. Og at reglerne er, at har man først tilkæmpet sig en plads inde i selv rundkørslen, så holder man da lige fast i den! Ofte med en smule kynisk hovering overfor alle dem, der nu bare må bruge adskillige minutter på at nærstudere rundkørselsparader.

Det er der faktisk råd for. På Jersey, hvor vejene er smalle, bilerne er kolossale (der kører ikke ret meget under Jaguardimension!), rundkørslerne talrige og trafikken meget tæt, har de fundet er rigtig god løsning. Nemlig “Filter in turn”. Det eneste, den kræver, er at alle uden undtagelse kender reglerne–for ellers går det bulende galt. I al sin enkelthed betyder systemet, at man, når man holder ved en indkørsel til en rundkørsel, ALTID lader den første bil passere, hvorefter det så er ens egen tur. Til gengæld udøver man præcis samme manøvre, når man selv er inde i rundkørslen.  Alle kommer derved såvel fair og efter tur ind, og ingen tilkørsler bliver sat på stand-by.

Samme uskrevne regler gælder for tilkørsler fra mindre veje ud på mere befærdede veje. Første bil kører forbi, anden bil holder og lader den tilkørende komme ind. Og så fremdeles. For at minde ignorante turister om reglerne har man endda ved adskillige rundkørsler opsat skilte som det viste.

Det virker! Det virker faktisk overmåde godt! Og det kunne vi godt lære en del af!

 

You may also like

Skriv et svar