Om min helligdagsforvirring.

Jeg kan stadig ikke helt finde ud af det der med de lettere uhellige helligdage. Som nu den der Grundlovsdag i morgen. Altså om vi har fri, sådan helt og aldeles fri–eller bare halvfri. Eller slet ikke fri. Sådan har jeg det også med 1. maj. Og et par stykker til, som overrasker mig hvert eneste år.

Men nu har jeg så slået det op og kan konstatere, at vi alle har helfri til at fejre vores grundlov i morgen, mens vi ikke har noget som helst (at fejre?) 1.maj på arbejdernes internationale kampdag. Det lader jeg lige tale for sig selv. Pause!

Sådan har det så bare ikke altid været. Jeg kan huske halvfri 1. maj-er og Grundlovsdage, der var fuldstændigt normale arbejdsdage. Og halve–en overgang. Jeg kan også huske, dengang min mands klinik–og byens samlede butikker– lukkede til middag Juleaftensdag og Nytårsaftensdag, og min barndoms alenlange Langfredage, hvor alt gik i fælles begrædelighed. Hvor endda biograferne lå under for lovbestemte helligdagsholdelseskrav, og selv TV ( altså den ene kanal, vi havde) gik i korsfæstelsesmode og i selvsving i italienske, religiøse serier. (Selv om de nu virkede, som om de var finske!) Det var årets sureste dag!

Før i tiden ( og før i lukkeloven!) tog vi det lidt mere seriøst med helligdagene. Faktisk sådan, at hvis man ikke nåede at få købt sit toiletpapir inden 13 om lørdagen eller dagen før en helligdag, så var det bogstaveligt talt sur røv hele resten af weekenden og helligdagene. At Grundlovsdag er blevet en halvhellig helligdag ( med helhellig udstrækning!) betyder egentlig ikke andet, end at en masse mennesker har fri, men de kan sagtens købe toiletpapir alligevel. Intentionen har nok været, at de formodes at møde op til alle de grundlovstaler, der holdes over hele landet. Mens de altså samtidig ikke forventes at møde op til en eneste af 1. maj-slagsen, for der skal de på arbejde. Sådan er der så meget…..

I øvrigt er det så også Fars Dag i morgen. Ligesom det var Mors Dag for et stykke tid siden. Givetvis for upartisk at tilgodese både blomsterhandlere og byggemarkeder. Ikke at det i sig selv har noget med grundloven at gøre. Udover at det da er rart for far, at han har fri hele dagen til at pakke gaver op. Med mindre han ellevild fejrer grundloven i hoved og røv, når han nu alligevel har fri til det……

You may also like

Skriv et svar