MIT og Harvard.

I Danmark har vi gennem tiderne haft 10 Nobelprismodtagere. Det er flot, synes jeg. Men alting er selvfølgeligt relativt og kommer an på, hvad man sammenligner det med, for på Massachusetts Institute of Technology kan de stille op med 75. Bare som universitet. Ikke som stat, for medregner man de 45 fra Harvard et par kilometer længere oppe ad gaden, så bliver det til noget tilsammen.

Er man i Boston er det et decideret must at bevæge sig over Charles River til den selvstændige by Cambridge og se alle universiteterne. Selvfølgelig, altså byen, opkaldt efter en af lærdommens højborge derovre på den anden side af Atlanten. MIT ligger lige ned til floden og fortæller med sin stringente arkitektur og rene linjer, at her forskes i seriøse fag og eksperimenteres i laboratorier i naturvidenskabernes tjeneste. Her er livet alvorligt og kortlægges bid for bid hver eneste dag.

Længere oppe ad bakken dominerer smukke 1700-tals bygninger med efeu ( gamle, hæderkronede universiteter i USA er da også oftest med i The Ivy League, opkaldt efter samme plante), som synes ret uplanlagt kastet rundt på et større område, og man kan næsten føle, at her arbejder man primært med helt andre fag. Det er så Harvard. For begge højere læreanstalter gælder, at man kun kan komme ind, hvis man er overmåde, ekstraordinært bogligt begavet, er medlem af det danske kongehus eller har en millionærfar, der lige kan bekoste en ny fløj.

De virker nu ikke specielt tyngede af det, de unge mennesker. Selv om en stor del af dem klart vil komme til at medvirke til  at forme fremtiden, så er der begge steder en fantastisk stemning af ungdom, liv og glade studenterdage. Især mellem Harvards gamle, smukke bygninger kan selve studenterlivet sagtens appellere til et lille ønske om, bare nogle få timer, at få lov at være ung igen.

Så hvis vi skal være med i den elite, der sprøjter Nobelprismodtagere ud, så skal vi nok tage os lidt sammen. Eller erkende, at der er andre ting i livet og nationens ære, der måske er vigtigere.

You may also like

Skriv et svar