Om Englandsbåde.

Det er tyve år eller endnu mere, siden jeg sidst var ombord på en Englandsbåd. Sikkert fordi der slet ikke findes den slags mere i Danmark. Man skal helt til Holland for at finde en, der sejler mellem Amsterdam og Newcastle, men så er den til gengæld også dansk. DFDS-dansk.

Og i grunden ligner den jo sig selv fra dengang, jeg var en ivrig Nordsøpendler pr. båd. Her er stadig smånusset og lugter af havvand, gamle ølsjatter og popcorn. Kahytterne er bestemt heller ikke blevet større. Til gengæld kan man være heldig og få en for sig selv— som mig, der har hele fire køjesenge at flyt-fornøje mig med i nat.

Meget ulig dengang, man sov i store sovesale på noget, der føltes som nederste, mest beskidte dæk og kun var en centimeter sømil bedre end hængekøjer. Hvilket i grunden ikke betød så meget, for Englandsbåde kaldte som regel på at feste igennem og rulle sig gennem en vuggende nat i diskoteket. Det var dengang, det var toldfri. Så vuggede vi bare endnu mere.

Og DFDS havde en båd, opkaldt efter salig Winston Churchill, hvor apteringerne var af træ, og cafeteriadamen den samme gennem en menneskealder. Hun var i øvrigt fra Varde og kunne kende en fra gang til gang. Faktisk plejede vi i en del år at booke efter, om det var Winston( det var sådan en båd, man kom på fornavn med!), der sejlede, for de der moderne plastikbåde regnede vi ikke. Skal man sejle til England, skal det vel være med maner.

Bare ved at sidde her i diskoteket, som til fulde ligner og lugter som sig selv, kryder nostalgien ind på mig. Det var sgu’ Nordsøtider, dengang. Altså indtil en hvis irsk harpe ødelagde al den romantik ved at tilbyde entimes overfarter til London for under en hundredekroneseddel. Det er så her, jeg skal fortrænge alle de overfarter, hvor vi enten lå underdrejede eller brækket flød i tykke floder på alle toiletter. Det gør jeg gerne.

Men det er underligt at være her igen. Nostalgisk, romantisk underligt. Jeg må nyde det, indtil vi i morgen formiddag dokker i Newcastle. Og mindes.

You may also like

Skriv et svar