Om julemarkeder. Og julemarkeder.

Jeg var på flere julemarkeder i weekenden. Store julemarkedsweekend, her næsten midt i december.

Det første som aktiv deltager med egen stand, og det næste som lidt ufrivillig tilskuer. Jeg ved godt, hvad jeg foretrækker. I Absalons smukke forsamlingshus-kirkerum vrimlede det med kreative sjæle, som solgte nærmest alt mellem himmel og julet jord, som de i de fleste tilfælde selv havde produceret. Her var de flotteste origami-stjerner, hjemmestrikket til alle ender, nærmest katastrofe-blomstrede Yvonne-modeller, som altså HAR et eller andet, smuk, hjemmedrejet keramik, serigrafier, hjemmevævede tæpper, hjemmekreerede dekorationer af naturmaterialer–og jeg skal nærmest komme efter dig indenfor alt indenfor hjemmegjort. Her var også mange pebernødder, troldegrene og duft af gran, jul og småkager.

Bagefter slog jeg et slag ned over Højbro Plads, hvor et af Københavns udendørs, såkaldte julemarkeder holder til i nærmest flere måneder. Her kan man købe masseproducerede rædsler i tysk tyrolerstil, mange masseproducerede rædsler skal jeg hilse at sige. Her bor alle i små hytter, som man nødtørftigt har hamret sammen til formålet, og de fleste er, for hyggens skyld!, iført traditionelle tyske klædedragter i den stil, der altid pryder de CD-er, man kan købe på motorvejsrastepladserne, og som altid hedder noget med Alpenfest eller Tyrolermusik. Måske endda Greatest Hits indenfor netop den niche. Her er hver anden bod dedikeret til gløgg ( eller Glühwein, som det hedder på julemarkedsk), og der stinker af billig sprut og bratwurst i friture.

Jeg forstår ikke, hvad vi skal med den slags latterlige, stinkende alpekloner, når vi selv er så vanvittigt gode til julemarkeder. Når vi selv kan skabe en rar hygge og fremvise vores hjemmegjorte, kreative produkter, som i den grad er kvalitet og ofte nytænkning i forhold til masseproduceret bras sydfra ( eller fra Kina, for det er vel ophavslandet?). Hvad er det dog for lokale politikere, der giver tilladelse til opstilling af discountjul på glühweinsk på centrale pladser?–og det er såmænd ikke bare i vores hovedstad. Den slags forloren tysk juleimperialisme har skam også spredt sig til provinsen. Hvad skal vi dog med al den kunstige tyskhed, når vi selv er så meget, meget bedre til at skabe en troværdig og naturlig julestemning?

Jeg lagde også mærke til, da jeg på cirka 5 minutter susede gennem de germanske syns-og lugtrædsler, at der tilsyneladende kun er to årsager til at gå ind i sådanne fælder. Enten er man turist og uforvarende endt der, fordi man ikke har været opmærksom på, at der er rigtige julemarkeder i KBH, eller også er man endt der, fordi man dybt og inderligt elsker at stå ved en fedtet bar og skylle glühwein i sig i selskab med falsk tyrolermusik og midaldrende servitricer i dirndl. Det er da også helt i orden at have den slags preferencer, og så er det da godt, at de kan opfyldes nogle måneder op til jul. Jeg er dog sikker på, vi sagtens kunne finde mere listige steder at tilbyde netop mennesker med den slags lidenskaber, uden at det behøver at inkludere nogle af hovedstadens allersmukkeste pladser.

Vi er så ualmindeligt gode til julemarkeder, og vi er faktisk, at dømme efter udbuddet på samme markeder, et lige så ualmindeligt kreativt folkefærd. Hvorfor i alverden skal vi så importere den slags stinkende, forlorent bras, som ingen alligevel rigtigt gider? For mig var det en fornøjelse at stå i Absalon og sælge fine serigrafier og smukke tæpper. Akkurat som det var en lige så stor fornøjelse at gå rundt på markedet og se den overvældende kreativitet og alle de smukke, hjemmegjorte kvalitetsting, som jeg bare havde lyst til at købe. Alle sammen. Omvendt på det andet marked, hvor intet, som i ABSOLUT INTET ville være andet end en skamplet på mit hjem, hvis jeg var idiotisk nok til at investere (i øvrigt overprisede) store summer i det. Lad os dog blive fri for den slags stinkende, kunstigt pjat og være glade ved vores egne, intelligente og kreative, smukke markeder. Samt få vores smukke pladser tilbage fra tyrolerinvasionen!

You may also like

Skriv et svar