Om danskere og tillid.

Jeg læste en tankevækkende artikel her til morgen. Primært omkring, hvordan udlændinge bosat i Danmark så på os. Specielt i denne krisetid.

Det, der gik igen, var danskernes tillid. Ikke bare til hinanden, men også til systemet, autoriteterne og til rigtigheden af, hvad der bliver sagt. Personligt tror jeg, at netop denne tillid vil vise sig at få en seriøs indflydelse på, hvordan vi kommer igennem Coronakrisen. Vi er nemlig et land, hvor vi som hovedregel stoler på, hvad vores autoriteter anbefaler os at gøre. Fordi vi forventer, at de siger netop de ting af den simple grund, at de vil os det godt. Vil passe på os. Aldrig for at vildlede os, men for at lede os.

Sådan er det ikke i mange andre lande. I England blæser de pubcrawlende Boris en lang fadølsmarch, mens unge amerikanere stålsatte mener, at de har krav på øllet og tæt påskeferie på Floridas strande. Bare for at nævne et par horrible eksempler. Man kan jo udelukkende opføre sig sådan, hvis man tvivler på sandheden i myndighedernes budskab og tror, at de i virkeligheden er ens fjender. At det, de siger, som hovedregel er løgn.

For de fleste danskere gør jo lige netop, hvad der bliver sagt. Vi bliver hjemme, holder afstand, vasker og spritter. Fordi vi har en tyrkertro på, at når autoriteterne siger det, så er det sandt og for vores eget bedste. Med andre ord tillid. Nok har Brittas bedragerier og andre store sager svækket den ultimative tillid, men som hovedregel er vi overbeviste om, at vores myndigheder er på vores side og vil os det bedste med det, de beder os om.

Selvfølgelig er der idioter, der gør præcis, som de selv vil. Det skyldes nok snarere egoisme og ubeskrivelig dumhed, end det skyldes manglende tillid til autoriteterne. Folk, der stimler sammen, holder fester, eller bliver på deres ferie i udlandet, til de selv gider at komme hjem, fordi det nu engang er deres selvcentrerede ret. Men hovedparten af vi danskere lytter og gør, som vi anmodes om.

Sådan en tillid, tror jeg, kan bringe os langt. Og bringe os forbi de skrækscenarier, der kunne være kommet, hvis vi ikke i stor tillid lyttede til de myndigheder, der lige nu bare vil det allerbedste for os!

You may also like

Skriv et svar