Om sprog på Strøget.

Normalt, når man tager sin obligatoriske jydetur op og ned ad Strøget i hovedstaden, forbløffes man over, at der et sted i Danmark tales en så enorm mængde forskellige sprog. Dansk er på ingen måde det dominerende. Engelsk virker i alt fald meget mere hyppigt, for slet ikke at tale om den kolossale mængde mennesker, der taler svensk. Herunder inkluderes også skånsk, selv om denne dialekts tilhørsforhold kan diskuteres. I alt fald lyder det sjovt.

Men sådan er det slet ikke for tiden. Her midt i skolernes sommerferie. Engelsk tales kun af fastboende briter og amerikanere, mens svensk vel kun bruges af de, der har smuthuller til at forcere grænser. Derimod er det altdominerende sprog denne Internationalt turistløse Coronasommer:jysk.

Det vrimler med jysktalende turister i København. Vrimler helt ustyrligt overvældende. Sikkert fordi alle jyder har en fætter eller tante i hovedstadsområdet, så man kan se stort på, at det er lidt besværligt at booke hoteller i hovedstaden. Det er også ret betydningsløst: Jyder bor ikke på hotel, hvis de har så meget som et eneste familiemedlem i byen. Og her tæller også grandfætre med. Og fordi danskerne vitterlig holder ferie i Danmark denne sommer, så er København det nærmeste, man kommer på lidt international atmosfære. ( Undskyld, Århus, men forleden jeg var hos jer, var det da helt overvældende med de bløde d- er, og der var ikke en eneste, der udtalte is i 2 stavelser!).

Så en strøgtur byder på jysk trængsel. Enorm jysk trængsel. Der tales jysk i flerstemmighed overalt i hovedstadens mest jydepopulære områder for tiden. Det er uhyggeligt tæt på at være en egentlig kortvarig migration, og der må virkelig være meget tomt mange steder i Jylland. Undtagen i Skagen, selvfølgelig, for der er alle københavnerne…
Det eneste, der sådan lige undrer mig lidt, er den påfaldende fantasiløshed mange jyder desværre udviser på københavnerture. Det er derfor, de går i storklumper og taler jysk på Strøget! For København er jo meget mere end Strøget, og helt ærligt er samme strøg uden sammenligning det allermindst interessante område. Jyder burde virkelig tage sig lidt sammen og i stedet gå rundt og snakke jysk i Sydhavnen, på Nørrebro og Vesterbro, Nordvest og Amager.

Det er der så nogle få, der heldigvis gør. Og her taler jeg så af erfaring og egen oplevelse, for der har jeg nemlig selv gået rundt og snakket jysk de sidste dage….


You may also like

Skriv et svar