Om Sydhavnen.

Jeg vælger at lade enhver selv fremkalde de billeder, der dukker frem, når snakken falder på Sydhavnen. De forestiller dog næppe mondæne lejligheder i parklignende omgivelser. Og de giver vel heller ikke ustyrlig lyst til netop at flytte til dette kvarter.

Det er da også korrekt, at Sydhavnen har et stort antal meget lidt charmerende lejekaserner og ditto små, lidt outdatede lejligheder. Til gengæld er det også korrekt, at området har nogle af hele Københavns mest fascinerende pletter og helt sin egen atmosfære.
Især Sydhavnstippen er et must, hvis man er på de kanter. Herude, ikke langt fra det fantastiske kulturslot, Karensminde, er åbne, marklignende arealer med kreaturer og endda alpakaer. Sidstnævnte er nok importerede. Der er masser af stier og gode gå- og cykelruter i området, og det er bare smukt på sin egen vilde måde.

Dog er Sydhavnens mange kolonihaveforeninger, der næsten alle ligger ved vandet, helt fantastiske. Her vises en kreativitet, der overgår selv Fjordbyen i Ålborg, og især i den gamle bådehavn ( som altså ikke er en kolonihave) vrimler det med oplevelser indenfor arkitektoniske designs uden sidestykke. Her er tilsyneladende ingen regler, og de gamle bådeskure står enten, som de altid har stået, har knopskudt vildt gennem årene, eller er blevet til nye, fancy bygninger, bygget af de forhåndenværende søm. Især langs Lorterenden er den individuelle byggestil helt unik, så selv om der ikke lugter af lort, lugter der i alt fald af Klondyke, nybyggere og rent anarki på byggesiden. Det er pragtfuld at se og gå rundt i.

Sydhavnstippen er (desværre!) også et af de eneste steder i Danmark, hvor man stadig ser denne næsten uddøde blanding af industri, små enmandsvirksomhed, sejlklubber, kolonihaver, og hvad enhver nu ellers lige har haft lyst til at opføre. Det er unikt, og det er samtidig også exceptionelt truet af et moderne samfund, hvor nogle hellere ser kønsløse etagebygninget end den slags planløst, fantasifuldt rod. Der er allerede planer om at bebygge noget af arealet, og derfor er det nok en god ide at komme dertil snarest, inden denne fantastiske atmosfære er helt slået ihjel.

Det er et af de områder i hovedstaden, som stadig har sjæl. Rigtigt meget sjæl. Men står det til byens politikere, er der ikke længere plads til den slags sjæl, og da i alt fald ikke den rodede, forfaldne charme, der bare så unikt kendetegner Sydhavnen.
— Og prøv så lige at skabe billeder af Sydhavnen igen. Ligner de dem fra indlæggets begyndelse?

You may also like

Skriv et svar