Åh, nej!

Og her kommer så endnu et indlæg i min utrættelige kamp for det danske sprog. En kamp, der lige nu synes som at kæmpe mod vindmøller. (Nej, ikke vind møller–hvem den møller så end er, der skal vindes!) Sammensatte navneord, der kan bøjes i bestemt og ubestemt form skrives i et (1) ord, og det skal stavekontroller, baseret på britisk skrivemåde, altså ikke lave om på. Vi skal bevare vores sprog og passe på det–ellers ender vi med at have hver vores personlige retskrivning, der ultimativt gør, at vi får hver vores skriftsprog og dermed taber evnen til at forstå hinanden!

Og med hensyn til dette skilt, så forstår jeg så udmærket det sidste “Nej tak”. Hvad skal de stakkels borgere i landsbyen Als dog gøre med al den mel, som den der kæmpe render rundt og producerer ude i deres enge. Selvfølgelig gad jeg da i den grad se ham, for det regner ikke ligefrem med kæmper på disse egne. For ikke at sige, at de er lidt sjældne. Ydermere har jeg faktisk aldrig hørt om, at kæmper havde en specifik lidenskab for mølleri, men det har den her altså. Det må være en meget, meget stor mølle. Der er også det med krænkelsesparatheden. Er det sådan, at han bare skal udskammes, fordi han er en kæmpe? Altså at alle andre sådan i fred og ro kan gå rundt og male mel derude i engene, mens det først for alvor bliver problematisk, når det er en kæmpe, der gør det? Der er faktisk utallige vinkler på den historie. Og det er slet, slet ikke nemt at bo i landsbyen Als.

For udenfor bygrænserne troner også skiltet: Byen ved Guld kysten. Desværre er det sådan, at “kysten”, der jo burde være en del af det sammensatte navneord “Guldkysten”, på denne måde bliver en slags udsagnsord, der står i en slags bydeform. Selv om de færreste vel aner, hvordan man “kyster”. Undtagen dem, der bor i Als, og bor ved guld, forstås.

Måske er det hele bare forbundet på den måde, at den der kæmpe, der går rundt og maler mel ude i engene også kyster lidt i sin fritid. Hvis det er tilfældet, kan man næsten bruge ham som turistattraktion. Personligt ville jeg da i alt fald gerne se det!

You may also like

Skriv et svar