Om vores håndværkere.

I eftersommeren, i slutningen af august, konstaterede vi en vandskade i vores badeværelser. Vi kontaktede med det samme forsikringsselskab, således at arbejdet med at reparere skaden kunne påbegyndes. Det blev det også. Det er ikke færdigt endnu!

Heldigvis begrænsede skaden sig til gæstetoilettet, således at der var tale om en genopbygning af et rum på ca. 3×2 m2. Så vi er altså ikke ude i balsale med jacuzzi og andre herlige overflødigheder. Der er et toilet, en brusekabine, et spejl og en vask med et lille skab under. Med en noget large margin skulle man da egentlig gå ud fra, at selv de mest sendrægtige håndværkere kunne klare det på en måneds tid. Det gælder så ikke dem, der er involverede her i huset. Man må formode, de når op på noget, der ligner et år, før de har svunget den ultimative pensel og udbedret den allersidste fejl. I alt fald her hos os.

For det første er al form for koordinering gået, som man siger på engelsk, down the drain. I lange perioder har bombekrateret, Ground Zero, stået og grinet hånligt af os derinde. Derudover er det jo sådan med de forskellige fag, at en handling gerne forudsætter en anden handling fra et andet fags side. Det kom tilsyneladende helt bag på dem. Det var fortrinlig vækning, alle de morgener, hvor der stod en mand uanmeldt udenfor klokken 7, som så blot måtte konstatere, at den lille ting, som var forudsætningen for hans indsats, manglede–og derfor måtte gå igen. Lad mig bare sige det sådan, at jeg virkelig, virkelig godt kunne tænke mig, at håndværkere intensivt begynder at kommunikere indbyrdes. Selv på tværs af faggrænser. I alt fald dem, der kommer hos os.

Så er der så alle fejlene. Jeg nævner i flæng et loft, der efter opsætning lignede noget, en vuggestue havde frembragt i papmache-timen. En dør, der var så skæv, at den ikke kunne lukkes, og stadig binder. En nedlægning af gulvvarme, hvor ventilen var drejet forkert, så den var lukket ( som i LUKKET for varme!), og en afstand nedad, som blev opgivet, fordi det var for besværligt at grave længere ned. Der er endnu ikke ordentligt varmt derude. Et toiletbræt med takker. Heldigvis på ydersiden, så man kunne undgå at rive røven i laser. Hvis man lige vidste det. Men det er nok kun hos os.

Nu er vi så begyndt at få regningerne. Og forbavses dagligt over, hvad de håndværkere tilsyneladende har gået og lavet her hos os. F.eks. har BÅDE mureren og maleren spartlet den samme væg. Som er spartlet en gang. Mureren har tilsyneladende også gravet derned, hvor han skulle have gravet. I alt fald i følge regningen. Så må han jo have dækket det til igen, fordi han, efter at have gravet det, fandt ud af, at det var for besværligt at grave det. Der er i det hele taget brugt en beundringsværdig fantasi i nogle regnskabsafdelinger. I alt fald hos dem, der sender regninger til os.

Nu er det så også, jeg kommer til at tænke på, hvilke besynderlige konsekvenser, en sådan tilgang til ens arbejde kunne have indenfor andre brancher. Det ville jo svare til, at lærerne ikke altid mødte op til timerne, og at årsplaner eller andre undervisningstiltag blæste fuldstændigt ukoordinerede rundt på skolegangene. Jeg tør slet ikke tænke på, hvad det ville indebære, hvis der var tale om flyledere. Men heldigvis er de fleste fly, i alt fald for tiden, coronagroundede. Det ville også indebære, at kassedamen i Bilka ( har læst, at det primært er der, man kommer, når man går ud) for en sikkerheds skyld scannede et antal ekstra usynlige varen ind, og da i det mindste lod én betale for halvdelen af indkøbene for den næste i køen. Det ville også implicere, at mekanikeren skiftede tændrørene til nogle, der ikke duede, og undlod at påfylde nødvendg bremsevæske, fordi det var så Fandens besværligt. Hvilket ikke indebærer, at han ikke tog betaling for det samme. Og endelig, at frisøren klippede, præcis som min Fiskars husholdningssaks klipper pandehår. Det ville de nok alle sammen ikke slippe af med. Selv hos os.

Grunden til at jeg så ihærdigt gentager, at det nok kun er her hos os, det er sådan, er, at jeg på ingen måder vil generalisere. Eller hænge andre ud end dem, der kommer–nå nej, IKKE kommer–her hos os!

You may also like

Skriv et svar