Åbent brev til den person, der tilsyneladende er vores kulturminister.

I går læste jeg et indlæg fra dig på I politikeres foretrukne debatforum, Facebook. Det gjorde mig på samme tid jublende glad og forfærdeligt bedrøvet.

For det første hensattes jeg nærmest i ekstase over at finde ud af, at vi har en kulturminister. Det sidste halvandet år har jeg nemlig tvivlet, fordi du har været fuldstændigt lige så usynlig for mig, som jeg tilsyneladende har været for dig. Jeg er også en af kulturens mange vandbærere, en blandt mange moderne daglejere. De usynliges store hær. Men det gav da et lille splitsekund af optimisme sådan at opleve en åbenbaring af en kulturminister.

Det var så, indtil jeg læste, hvad du skrev. Det var der, jeg blev forfærdeligt ked af det. For du præsterede at skrive, at det nok skulle blive en god sommer. Jeg håber så inderligt, at du bare blev overfaldet af en nærmest utæmmelig blanding af privilegieblindhed og almindelig tankeløshed, da du skrev det. Vi er nemlig mange, for hvem det ikke bliver en god sommer. Alle vi udlandsguider, og vi er mange, har været arbejdsløse siden 2019. De fleste af os er ansat på 14-dages opsigelse, så majoriteten har ikke set en krone i kompensation, endsige så meget som en udstrakt, hjælpende hånd fra det ministerium, der burde have været ansvarlig for os. Det er selvfølgelig ikke din skyld, at vi har en coronapandemi, men det er dit ansvar at tage vare om ( her mener jeg faktisk bare at SE) de borgere, der hører under dit ministerium. Og kan du ikke se os, kan du jo smutte omkring DBA. Det er der, vi sælger de få ting, vi stadig har tilbage.

Lad mig tillade mig at være konstruktiv. Det er, i alt fald på papiret, fint, at nogle grupper får en slags kompensation og andre former for hjælp. Personligt er jeg faktisk dødmisundelig på dem. Det er også dejligt, at man nu kan sejle gratis til småøerne, og at diverse forlystelsesparker og museer kan nedsætte deres billetpriser. Men det ville være endnu dejligere, hvis man havde tænkt alle os arbejdsløse, kompensationsløse udlandsguider ind i samme ombæring. For når familien Danmark skal rundt i landet og bese alle kroge og hjørner, så står vi med en viden, en ekspertise og frem for alt en stor formidlingskapacitet, der i den grad kunne udnyttes. Der er ingen steder i Danmark, der ikke har spændende historier. Men der er utallige steder i Danmark, hvor de besøgende aldrig får fortalt eller hører alle de gode historier, fordi guiderne ikke eksisterer til at fortælle dem.

Vi er vant til at blive kastet ud på dybt udenlandsk vand og steder, hvor vi selv må opstøve den gode fortælling. Vi er også gode formidlere, gode fortællere. I samarbejde med museer, lokalarkiver og biblioteker ville vi på få dage kunne ruste os selv til at stå på nærmest enhver lokalitet og fortælle danske turister om, hvad det er, de ser, og hvorfor ethvert sted i kongeriget er interessant. Sådan at al den trafik rundt i landet ikke bare bliver bevidstløs krydsen af på tjeklisten, men så alle interesserede samtidigt får noget med hjem og følelsen af at have lært landet meget, meget bedre at kende. Disse stedsbundne aktiviteter vil, tør jeg næsten garantere, blive et scoop. Og de vil sikre overlevelse for en stor gruppe, der hidtil har været helt usynlig.

Så hvis der er penge til alt det andet, så må der også være penge til at lave gratis guidede ture for turister, hvor netop dit ministerium prøver at råde bod overfor en gruppe, der i den grad står til ikke at få en god sommer. Ansæt os og lad os blomstre og gøre det, vi er allerbedst til. Brug som hovedregel, at der ikke er så meget som et eneste sted i Danmark, der ikke har nogle gode historier, der fortjener at blive fortalt. Og stol på, at de turister, der forhåbentlig vil flokkes til vores ture ( især når de er gratis!), kommer hjem med et helt andet syn, en helt ny viden om deres hjemland. Det kan næsten ikke blive mere win-win!

Lad mig til slut bare diskret pippe, at det også vil gøre dig lidt mere synlig. Og samtidig kan det måske indebære, at en totalt overset gruppe trods alt kan både blive synlig samt få en ganske god sommer. Ligesom dig.

You may also like

Skriv et svar